Internasjonal oppmerksomhet
Det er kanskje ikke på Vesterøy på Hvaler man skulle tro at nordmenns forbruk av strøm skulle endres for godt, men det er i ferd med å skje. Boligfeltet på Norderhaug vekker nå internasjonal oppmerksomhet.
– Det er artig og veldig spennende at vi på Norderhaug-feltet får være først ute med dette. Det har jo et enormt utviklingspotensial, sier Magne Kaspersen der han sitter hjemme i stua.
Utenfor har høsten for alvor grepet om seg og inne i huset på Vesterøy øker strømforbruket i takt med årstiden. Frem til nå er det i sikringsskapet Kaspersen og naboene noe knotete har kunnet oppdatere seg på eget strømforbruk.
Oppvaskmaskinen på kjøkkenet piper for fullført og Kaspersen kvekker til. På nettbrettet fra godstolen i stua, kan han nå se strømforbruket både hos seg selv og naboene med kun 10 sekunders forsinkelse.
Dette gjør nabolagene smarte
Det er nemlig et «Smart nabolag» som Kaspersen og naboene hans har blitt en del av. Det går ut på at de i større grad får mulighet til å følge eget og hverandres strømforbruk.
– Dette er et økt tilbud til eksisterende solcellekunder, som handler om at vi kjøper tilbake eller at de selger overskuddsstrøm til naboene sine. Da begynner dette å fungere som et smart nabolag, forklarer markedssjef Morten Hagen fra Smart Energi.
Allerede har tilbudet blitt populært hos Smart Energi. Innen jul regner Hagen med å ha på plass omkring 20 smarte nabolag i distriktet, som betyr at rundt 100 lokale familier er med på å revolusjonere energibransjen.
– I nye, moderne boliger vil det være helt naturlig å ha denne løsningen. Det er noe kjøper vil se på som en selvfølge, mener Hagen.
BRUKERVENNLIG: På nettsiden til Smart Energi vil husstandene til enhver tid enkelt kunne følge eget og nabolagets forbruk. Nå kan du selge overskuddsstrøm fra solcelleanlegg til naboen og få godt betalt.
– Fredrikstad står foran store utbygginger og blir dette standardløsninger vil det gi innbyggerne mer makt. Det vil også kunne rokke ved maktbalansen mellom forbruker, netteier og strømleverandør. Eksempelvis ved at beboerne kan gå sammen og forhandle gode avtaler om strømleveranser og nettleie.
Han mener markedet har vært umoderne og ikke på kjøpernes premisser.
– Strømbransjen har ikke gjort det lett for en husstand å få noen større kjennskap til eget forbruk og heller ikke potensial for sparing. Derfor vil «Smarte nabolag» ha enorm påvirkning på hvordan dette med strøm fungerer, forteller Hagen.
Har allerede spart tusenlapper
Hjemme på kjøkkenet koker Magne en kanne kaffe, mens han entusiastisk demonstrerer strømforbruket på nettbrettet.
– Vår rolle i dette begynte da vi for ett år siden fikk installert solcellepanel. Siden har anlegget gått av seg selv, uten at vi har måtte bruke verken tid eller tanke på det.
Med et forbruk noe sted mellom 16.000-17.000 kilowattimer har familien Kaspersen hittil tatt ut omtrent en femtedel fra solcellene. Magne anslår at om lag 3500 kroner er spart.
Det at han og naboene etter hvert kan selge overskuddsstrøm nærmest over hekken synes han er spennende.
– Nå er det veldig lett å få oversikt over forbruket og i neste fase vil det handle om å få styring på dette her, forteller han og legger til:
– Dette er både samfunnsøkonomisk og samfunnsnyttig, samtidig som det er privatøkonomisk riktig å prioritere dette.
Stua full av EU-delegater
Prosjektet «Smarte nabolag» er EU-støttet og et samarbeid Norge har med blant andre Malta og Tyskland. For noen uker siden kom tjue EU delegater til Hvaler for å lære av nabolaget til Magne.
– Ja, da var stua full her. De var veldig imponert over løsningen og de hadde mange spørsmål, forteller Magne, som noterte seg at fokuset på brukerne ikke er like stort i utlandet som her hjemme.
– Mens de andre landene har planlagt dette på møterom, har vi vært ute og gjort ting. Vi har satt opp installasjoner og fulgt opp for å videreutvikle tjenesten. Nå ble vi bedt til Malta for å hjelpe med å sette opp der, for de ville ikke klare det like raskt som oss, supplerer Morten Hagen.
– Men fokuset vårt er her hjemme. Dette er en tjeneste for fremtiden, som vil endre hele bransjen og gi mer tilbake til forbrukerne både med tanke på miljøet og økonomien, avslutter Hagen i Smart Energi. Smart Energi er strømselskapet til Fredrikstad Energi-konsernet.
Morten Hagen, markedssjef i Smart Energi
Hva er et «Smart Nabolag»?
– I Smarte Nabolag vil man kunne dele informasjon om sitt og naboenes strømforbruk og sette fokus på egne strømvaner. Alle får tilgang til den visuelle informasjonen og sanntidsvisning av strømforbruket. Et smart nabolag har sannsynligvis en ildsjel som er pådriver og motiverer for felles innsats. Vi ønsker å komme i kontakt med de som vil ha en slik rolle.
Må man ha solcellepanel for å kunne være med i et Smart Nabolag?
– Et smart nabolag fungerer både med og uten solcelleanlegg, eller flere solcelleanlegg i ett smart nabolag. Finnes det et solcellepanel i nabolaget gir det ekstra fordeler.
Hvor lang tid vil det ta å sette opp et Smart Nabolag?
– Det er en enkel og overkommelig oppgave. Som ildsjel kontakter du oss, så hjelper vi deg med utstyr og informasjon slik at du kommer raskt i gang.
Hva kreves av meg som beboer i et Smart Nabolag?
– Hvis du vil delta i et smart nabolag sammen med dine naboer, så kreves det kun at det settes opp enkelt utstyr i sikringsskapet ditt.
Vil du vite mer? Ta kontakt med Smart Energi på telefon 02361 eller epost kontakt@smartenergi.com
Del gjerne, og besøk oss på Facebook!