Skip links

5 tips for en tryggere julebakst

For mange blir det ikke riktig jul uten hjemmelagde smultringer og fattigmenn. Og visst er det både en hyggelig førjulstradisjon og veldig godt. Men pass på; ellers kan det fort ende i katastrofe!

En kjele med brennende smult eller olje er nemlig veldig vanskelig å slukke, og er en av årsakene til at desember er den måneden med desidert flest boligbranner i Norge .

Vi gir deg noen tips om hvordan du unngår å bli en del av  den dystre statistikken:

 

1. Ikke forlat en kokende kjele med smult

Kokende fett blir ekstremt varmt, og står det på uten tilsyn kan det raskt ta fyr. Får flammene tak i en avtrekksvifte med filteret full av fett, kan det kjapt sette kjøkkenet i brann.

 

2. Slukk aldri med vann

Opplever du at gryta antenner, må du aldri bruke vann mot flammene. Vann fører til en eksplosjonsartet brann som slynger brennende fett ut av gryta. Du risikerer både alvorlige brannskader og at brannen sprer seg raskt.

 

3. Glem pulverapparatet!

Det er lett å løpe til brannslukkingsapparatet om smultkjelen står i brann. Det vil imidlertid sannsynligvis gjøre vondt verre, da det høye trykket kan føre til at smultet og brannen spres utover hele kjøkkenet.

 

4. Bruk et lokk eller brannteppe

Begynner det å brenne, må flammene kveles umiddelbart. Ha derfor et grytelokk eller et brannteppe liggende lett tilgjengelig når du begynner med julebaksten. Lokket må slutte tett rundt frityrgryta. Skulle uhellet være ute, legger du lokket eller brannteppet raskt over den brennende kjelen. Slå av komfyren, og la gryta stå stille til den er kald. Forsøk aldri å flytte en brennende gryte. Da risikerer du å få den brennende oljen over deg, som kan resultere i alvorlige brannskader.

 

5. Pass på temperaturen

Høy temperatur er årsaken til at smult og olje antenner. Vanligvis ligger temperaturen et sted mellom 150 og 200 grader når du steker julekaker. Stiger temperaturen til over 300 grader, kan væsken selvantenne. Etter hvert som oljen brukes, synker temperaturgrensen for selvantennelse.

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked