Skip links

Tips til en trygg julefeiring

Lag deg en trygg julefeiring!

Vi går nå inn i årets mest brannfarlige måned, og i jule- og nyttårshelgen er det to til tre ganger flere boligbranner enn ellers i året. Det er med andre ord all grunn til å være oppmerksom. Vi minner deg om 5 viktige temaer for en tryggere julefeiring:

1) Hold oppsikt under matlaging!

Matlaging på komfyren er den største enkeltårsaken til boligbrann i Norge. I fjor rykket brann- og redningsvesenet ut til 3344 boligbranner, hele 1516 (45,33 prosent) av disse var branntilløp på komfyren, der kjeler som var glemt på varm plate var den hyppigste årsaken.
Den viktigste forebyggingen å holde oppsikt under matlaging. Skru av eller demp varmen på komfyren hvis du blir avbrutt i matlagingen og pass på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen.
Forlat aldri en kjele med varm smult eller en frityrkoker som står på. Tar det fyr, har du bare et par minutter på å slokke brannen. Derfor er det lurt å alltid ha et lokk eller brannteppe i nærheten når du skal frityrsteke mat.
PS: Det kan være fort gjort å bytte bakepapir med matpapir når du baker kakemenn eller brownies. Matpapir tåler imidlertid ikke sterk varme, vil ta fyr ved høye temperaturer. Vær obs!

2) Ikke overbelast det elektriske anlegget!

Vi bruker mer strøm til både oppvarming, belysning både ut og inne, og ikke minst matlaging. I sum fører det til økt belastning på strømnettet, som kan resultere i kortslutning, varmegang i ledninger – og brann!
Vær spesielt oppmerksom på skjøteledninger. Vi har stadig flere apparater i huset som bruker strøm, ikke minst rundt arbeidsplassen. Her skal PC eller Mac og monitor koples opp, samt gjerne dekoder, lydplanke og høyttaler, dvd-spiller, printer og mobillader. I mangel på tilstrekkelig antall stikk-kontakter (spesielt i eldre hus), supplerer vi med” klaser” av skjøteledninger og forgrenere.
Tommelfingerregelen er at produkter som trekker over 1000 watt, skal direkte i kontakten i veggen, ikke i skjøteledning. Et godt tips er å erstatte forgrenere med få installert multistikk som kan bygges i ramme etter behov. Med en slik kan du unngå bruk av skjøteledninger og gulvkontakter.
PS: Eldre boliger er dimensjonert for et helt annet strømforbruk enn dagens behov. Merker du at sikringer går ofte, er det et faresignal!

3) Gå aldri fra levende lys!

Desember er høysesong for bruk av levende lys. Det hører adventstiden til, og skaper en lun atmosfære i stua. Dessverre er det også en av de hyppigste årsakene til boligbranner. Stearinlys kan brenne ned fortere enn du tror på grunn av trekk eller feil med lyset. Lysholdere kan også sprekke og lyset falle ned. En brann kommer fort ut av kontroll. Sørg derfor for å være til stede i rom der det er tente lys, slik at du oppdager et eventuelt branntilløp tidlig. Levende lys og brennbare materialer er en farlig kombinasjon. Mose, drivved, kvister, kongler, hyssing og andre tørre naturmaterialer tar fort fyr og brenner godt. Lag derfor aldri dekorasjoner der slike materialer settes i nærheten av levende lys. Bruk brannsikre materialer, som metall, porselen, sand eller stein.
Skal du pynte et bord, sett gjerne lyset i et eget glass eller i en lykt med god lufting. Sett aldri tente lys direkte på duken, på treplater eller annet som begynne å brenne. Hvis du skal tenne flere lys, sørg for at de ikke står for tett. En avstand på rundt 10 centimeter er nok til at lysene ikke smelter hverandre. Dette gjelder også telys. Tenner du flere telys ved siden av hverandre kan stearinen eller voksen i lysene bli for varm, slik at lyset begynner å renne kraftig eller kan flamme opp.
PS: Lykter, glass og figurer som skal huse tente lys også må ha god lufting. Ellers kan stearinen bli for varm og ta fyr.

5) Bruk sunn fornuft!

Å bruke sunn fornuft kan avverge mange farlige situasjoner, og er det aller viktigste for å forebygge uhell.
Her er noen eksempler på potensielle brannfarer:
* Ikke kombiner alkoholinntak med matlaging. Mange branner har oppstått ved at man kommer beruset hjem fra fest eller en bytur og sovner fra pizzaen i ovnen eller talglyset.
* Tildekkede varmeovner er også en potensiell brannfelle. Når kulden kryper inn i stue og soverom kan det bli behov for å sette inn en flyttbar ovn for å holde varmen. Vær oppmerksom på at disse ikke blir tildekket (heller ikke de faste varmeovnene selvsagt) av gardiner, klær, møbler og tepper.
* Har du en adventstjerne i papir, så må du bruke ledlys eller en sparepære som ikke utvikler varme.
* Ikke lad mobiltelefoner om natten.
* Trekk ut kontakten til juletrebelysningen om natten.
PS: Ta en jevnlig sjekk på det elektriske anlegget. Misfarging på kontakter, koblinger og ledninger kan tyde på elektrisk feil. Undersøk også om det er svimerker eller sterk varmgang i sikringsskap.

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked