Skip links

Montere hjemmelader?

Elbilene utgjør i dag halvparten av bilsalget i Norge. Tar vi også med hybridene, skal over 7 av 10 nye biler lades. På nettet finnes det mange laderåd, men det er ikke lett å skille mellom velmenende råd og råd som egentlig er markedsføring av forskjellige ladeløsninger. 

Jan Tore Gjøby i eMobility Norway er elektroingeniør, har kjørt elbil i snart ti år, og jobber til daglig med rådgivning innen elbillading. Her er Gjøbys beste ladetips:

– Hva må vi tenke på når vi har kjøpt elbil og skal skaffe hjemmelader?

– Min erfaring er at det er tre ting som må på plass for en god ladestasjon Først må du finne ut hvor mye effekt som er tilgjengelig i boligen, deretter må du finne en god plassering for laderen, og sist men ikke minst, så må ladestasjonen være sikker. Hvor mye effekt som er tilgjengelig er selvsagt viktig. Har du en tradisjonell norsk bolig er det som oftest et 230 V el-anlegg, mens mer moderne boliger pleier ha å 400 V anlegg. Har boligen 400 V vil jeg anbefale å sette inn en 3-fase ladestasjon med en gang, selv om bilen som skal lades kun har 1-fase-lading. Det er stor sannsynlighet for at du vil ha ladestasjonen lengre enn bilen. Mange kjøper en liten elbil eller en plug-in hybrid som «nummer to bil» første gangen, og setter opp en ladestasjon med lav effekt selv om de har mye kapasitet i boligen. Så går det et par år og en ny større elbil kjøpes inn. Behovet for raskere lading melder seg, og ladestasjonen blir en flaskehals. Det koster ikke vesentlig mer å sette opp en større ladestasjon med en gang hvis det er kapasitet.

 – Hva bør man gjøre hvis det er lav kapasitet i boligen?

– Er det begrenset effekt i boligen kan det være lurt å velge en smartlader som regulerer ladehastigheten i forhold til annet forbruk i boligen. Når det er stort forbruk i boligen går det lite effekt til ladingen. Etterhvert som effekt frigis utover kvelden går mer og mer til bilen. Da er det ladestasjonen som kontrollerer hvor mye effekt som er tilgjengelig og som automatisk styrer hvor mye effekt bilen kan trekke. Uansett kan det være lurt å sette opp en smart ladestasjon, så er man klar til å kunne tilpasse seg til varierende strømpriser og nye nettleietariffer.

– Det er viktig å finne en god plassering for laderen, hvorfor?

– Dette for at ladepunktet skal være lett å bruke. Når du kommer hjem og skal sette bilen til lading bør ladekabelen henge klar rett ved ladekontakten på bilen. Det bør ikke være slik at vi må hente frem kabler fra bagasjerommet eller gjøre andre tidkrevende grep for å lade. Da utsetter vi det og lader bare når vi absolutt må, men dette kan imidlertid føre til at vi ikke har strøm på batteriet hvis vi må legge ut på en uventet tur. En av de store fordelene med elbil er jo at de «fyller drivstoff» når vi gjør andre ting.

– Hvorfor bør man sette opp en ladestasjon? Kan man ikke bare bruke ladekabelen som følger med bilen og bruke stikkontakten? 

– Ladepunktet skal ha en egen kurs, altså egen sikring og et spesielt jordfeilvern. Punktet kan være en vanlig kontakt, men fullgod sikkerhet er det bare en ladestasjon som kan gi. Det er viktig å få med seg at det ikke bare er å ta i bruk en tilfeldig stikkontakt for regelmessig lading, det kan potensielt være farlig og er faktisk heller ikke lovlig. Du kan få en elektriker til å sette opp en stikkontakt i henhold til gjeldende regelverk, men dette koster nesten det samme som å sette opp en ladestasjon. Jeg anbefaler derfor alltid at nye elbilister får installert en god ladestasjon som utnytter kapasiteten i det elektriske anlegget. Dette gjelder uansett om det er en liten eller stor elbil som skal lades, eller om det er en plug-in hybrid.

– Til slutt, er det noe du savner for å gjøre lading enda enklere? 

– Hvis det er noe jeg savner nå, så er det full oversikt over ladekostnadene mine. Jeg vet at jeg sparer mye på å kjøre elktrisk så lenge jeg lader hjemme, men det er alltid greit å se hvor pengene går. Jeg kunne tenkt meg en løsning hvor jeg kunne sett ladekostnaden i kroner, inkluder nettleien for hver enkelt ladeøkt. Spesielt for meg som har firmabil kunne dette vært spesielt nyttig, men jeg tror også at mange andre liker å ha kontroll på forbruket sitt.

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked