Skip links

5 smarte grep for å spare strøm

Strømforbruket er en av dine største utgiftsposter. En gjennomsnittlig norsk husstand bruker om lag 16.000 kilowattimer strøm i løpet av et år. Halvparten av strømforbruket går med oppvarming av boligen og 25 % til oppvarming av varmtvann. Det er her du må sette inn støtet om du vil redusere kostnadene!

 

Du kan med andre ord spare mye penger med enkle grep i hverdagen, og det behøver slett ikke gå på bekostning av komfort. Skal du lykkes, er det imidlertid helt avgjørende at alle i husstanden blir involvert og engasjert.

Lag det som et familieprosjekt. Og husk: det er summen av alle tiltak som teller!

 

• Del huset inn i soner

Lukk døra til soverommene, gangen og andre rom som ikke trenger samme temperatur som stue og kjøkken. Kan gi gode besparelser på oppvarmingskostnadene.

 

• Senk innetemperaturen

Senker du innetemperaturen med 1 grad, sparer du ca. 5 % av oppvarmingskostnadene. 20 grader er tilstrekkelig, du behøver ikke sitte i T-skjorte inne om vinteren. Og husk å senke temperaturen i stua om natten!

 

• Kortere dusjer

Står du i dusjen 10 minutter hver gang du dusjer, forbruker du inntil 160 liter varmt vann – som koster det deg 6-7 kroner hver gang. Halverer du tiden i dusjen, sparer du godt over tusenlappen i løpet av et år.  Er dere mange i husstanden, kan summen mangedobles. En sparedusj er å anbefale!

 

• Skyll med kaldt vann

Bruk kaldt vann når du skyller oppvasken før den settes i maskinen. Mange lar varmtvannet renne når de skyller. Det er dårlig økonomi! Unngå også mest mulig oppvask for hånd.

 

• Effektiv lufting

Skal du lufte når det er kaldt ute, skal du ikke la vinduene stå på gløtt. Sett dem heller på vid gap i et par minutter. Da får du byttet ut mye luft raskt, uten at gulv, tak og vegger rekker å kjøles ned.

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked