Skip links

Fem gode råd til en trygg og brannfri julefeiring

På vei inn i årets mest brannfarlige måned, ønsker vi å dele noen tips som kan bidra til en trygg og brannfri julefeiring.

1) Senk temperaturen

I vintermånedene kan vi oppleve at utetemperaturen kryper langt ned på minussiden. Dette gjør det også kaldere innendørs, noe som medfører at mange skrur opp inne temperaturen ganske mye. De fleste av oss ønsker det varmt og lunt inne, spesielt i en tid hvor vi er mer hjemme. Det ikke alle vet er at temperaturøkningen øker belastningen på det elektriske anlegget, noe som gjør at brannfaren i det elektriske anlegget øker.

For å redusere brannfaren er det fornuftig å senke temperaturen i rom som ikke benyttes som oppholdsrom. Å ha nattsenking i de rommene som brukes på dagtid, er også en god tommelfingerregel. Dette bidrar til mindre belastning på det elektriske anlegget. I tillegg reduseres strømforbruket, noe som igjen gir lavere strømregning.

 

2) Begrens bruken av skjøteledninger

Vi har stadig flere apparater i huset som bruker strøm, ikke minst rundt hjemmekontorplassen. Når julen nærmer seg, ønsker de fleste å pynte med lys både inne og ute. I mangel på tilstrekkelig antall stikkontakter (spesielt i eldre hus), supplerer vi med skjøteledninger. Bruk av skjøteledning er ikke farlig i seg selv, men mange bruker dem på feil måte.

En tommelfingerregel er at produkter som trekker over 1000 watt skal direkte i kontakten i veggen og ikke i skjøteledning. Årsaken er at stor belastning over tid kan føre til varmegang som igjen kan føre til brann.

Det er spesielt farlig å seriekoble skjøteledninger. Dette er noe folk ofte gjør når ledningene ikke er lange nok. Seriekobling øker faren for varmegang og nedsmelting.

Les mer om trygg utendørsbelysning.

 

3) Lad én elbil av gangen

Elbiler under lading trekker mye strøm. Ved lading hjemme vil strømnettet bli utsatt for en ekstra belastning. I en tid hvor vi ellers bruker mer strøm enn vanlig, er det smart å ta noen forhåndsregler.

Unngå lading på stikkontakt over lengre tid er den første og viktigste regelen å følge. Varmgang og brann kan oppstå i stikkontakt eller ledning når elbilen lades. Det anbefales derfor å investere i en hjemmelader. Dette ansees å være den tryggeste og mest fornuftige måten å lade på.

Får du gjester på besøk som trenger å lade, bør det unngås at flere lader samtidig. Dette er for å unngå overbelastning av det elektriske anlegget. Dersom du har investert i en hjemmelader er det lurt at dere rullerer på bruk av denne fremfor å lade på stikkontakt.

Tenk gjennom og planlegg når du lader egen elbil. De fleste av oss har for vane å plugge i ladekontakten rett etter at vi kommer fra jobb. På slike tidspunkt er det mye strøm som forbrukes og bidrar til en økt belastning på strømnettet i boligen. Dette kan føre til at sikringene går. Skal man ikke ut og kjøre på kveldstid, er det mye bedre å lade om natten. Slik kan man unngå en overbelastning og forhindre at sikringene løses ut.

 

4) Følg med på juletrebelysningen

Trekk ut kontakten til juletrebelysningen om natten. Mange har fortsatt juletrebelysning hvor hver enkelt pære er skrudd ned i en sokkel. Ikke slukk belysningen for kvelden ved å vri en av pære delvis ut av sokkelen. Da vil det fortsatt være spenning på, som kan utgjøre en risiko for varmegang.

Om en lyspære på juletreet ryker, vil det i de fleste tilfeller føre til at de øvrige pærene lyser med økt styrke. Det vil si at dersom halvparten av pærene skulle bli mørke, får de gjenværende pærene dobbel spenning og med det firedobbel effekt. Det fører til overoppheting og kan antenne julepynten. Bytt derfor lys som ikke virker.

 

5) Flere gode råd
  • Har du en adventstjerne i papir, så må du bruke ledlys eller en sparepære som ikke utvikler varme.
  • Ta en jevnlig sjekk på det elektriske anlegget. Sjekk at sikringer, stikkontakter og koblingsbokser ikke er unormalt varme.
  • Se etter brunsvidde støpsler og stikkontakter. På den måten kan du avdekke mulige branntilløp.
  • Tildekkede varmeovner er en mulig brannfelle. Vær oppmerksom på at disse ikke blir tildekket av gardiner, klær, møbler og tepper.
  • Ikke lad mobiltelefoner om natten.
  • Eldre boliger er dimensjonert for et helt annet strømforbruk enn dagens behov. Går sikringene ofte, er det et faresignal.

 

Vi ønsker deg en trygg og brannfri julefeiring!

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked