Skip links

Strøm eller diesel?

Hurtigladere langs norske veier tilbyr stadig større effekt. Men mer effektiv lading betyr også at prisen går opp – tilnærmet prisnivået på diesel. Hvor mye kan du da spare ved å kjøre på strøm? Les mer om kostnader for hjemme- og hurtiglading sammenlignet med diesel.  

Elbilens strømbehov påvirkes av flere faktorer 

En elbil trenger mer strøm (kWh)  vinterstid enn om sommeren. Det er ikke bare varmeanlegget som trekker strøm, kalde batterier er også mindre energieffektive. Bilens vekt påvirker også strømbehovet, i tillegg til at elbiler veier mer enn dieselbiler. Generelt kan vi si at snittforbruket ligger et sted rundt 15-25 kWh/100 km. 

Uavhengig av energiforbruket kan du bruke følgende enkle huskeregel:

Opplading av elbil hjemme koster om lag én krone per kWh.  

Norske personbiler kjørte i gjennomsnitt 11. 000 km i 2020 (basert på tall fra SSB). En elbil vil med dette forbruket måtte lade rundt 200 kWhDersom elbilen kun lades opp hjemme vil dette gi en årlig kostnad på 2 200 kr. Tilsvarende vil dieselkostnaden komme opp mot 9 900 kr. Dette basert på et dieselforbruk på 6 l/100 km, og en pris på 15 kr/l 

Dyr lading langs veien 

Med et vanlig norsk bruksmønster vil det imidlertid være behov for å lade langs veien av og til. Strømprisen ved lading langs veien ligger ofte på mellom 3 kr/kWh for de rimeligste – og oppimot 8,40 kr/kWh for de dyreste hurtigladestasjonene. Lønner det seg likevel å kjøre elbil som hurtiglades fremfor dieselbil? Vel, lader du på de aller dyreste laderne, vil kostnaden per mil være det dobbelte av dieselkostnaden. Du må derfor lade minst 50 prosent av ladingen hjemme for at det skal lønne seg å kjøre på strøm. Men dersom du lader til 4 kroner og 50 øre eller billigere, vil de samlede energikostnadene til en elbil uansett bli lavere enn for en dieselbil. Å kjøre på strøm lønner seg – både for miljøet og lommeboka! 

Hjemmelading er billigst 

Undersøkelser viser at elbilen står parkert hjemme 70-80 prosent av tiden i løpet av et døgn. De aller fleste kommer derfor langt med hjemmeladingDet er ingen tvil om at hjemmelading er den aller rimeligste måten å fylle opp batteriene til elbilen på. Er det i tillegg installert en hjemmelader av god kvalitet, garanteres du brannsikker og rask ladingDersom du i tillegg installerer ladestyring (som lader når strømprisen er lav), viser analyser fra True Energy at du kan redusere energikostnadene med ytterligere 20 prosent. 

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked