Skip links

Timespris – bruk strømmen din på en smartere måte

Timespris betyr i praksis at kunden betaler nøyaktig det strømmen koster den aktuelle timen som strømmen brukes. Bruker du vaskemaskinen klokken 18 på kvelden, er det strømprisen som er satt for klokken 18 som du betaler for. Enkelt og greit, mener mange av våre kunder.

Men timespris åpner også for å bruke strøm mer prisbevisst, dersom du flytter noe av strømforbruket ditt over til timer av døgnet når du vet at strømprisene er lave. Mange sverger til timespris nettopp for å redusere strømregningen.

Hvordan vet jeg når strømprisene er på sitt laveste?

Prisene settes på Nord Pool, den nordiske kraftbørsen, der strømleverandører kjøper strøm. Timesprisene for kommende døgn er tilgjengelige fra ca klokken 13 hver dag på Nord Pools nettsider. Ved å følge med her kan du planlegge det daglige strømforbruket ditt. I tillegg får i dag mange kunder ytterligere hjelp av teknologi og styringssystemer til å redusere strømregningen. Ved å følge med vet du når det lønner seg å sette på en vask eller lade elbilen.

MORGENDAGENS PRISER: På Nord Pool kan du klikke deg inn for å se morgendagens strømpriser oppimot døgnets timer – i ditt prisområde. Som vi ser av bildet varierer strømprisen mye gjennom døgnet, så det lønner seg å følge med. NB! Oslo og Bergen ligger ofte på samme prisnivå.

Hvordan forstår jeg Nord Pool?

Ved første øyekast vil Nord Pools tall og grafer gi liten mening for de fleste av oss, men for å forstå prisene oppimot vårt eget strømforbruk må vi ta hensyn til noen faktorer. Prisene på Nord Pool deles inn i geografiske områder: Oslo (Sørøst-Norge), Kristiansand (Sørvest-Norge), Trondheim (Midt-Norge), Tromsø (Nord-Norge) og Bergen (Vest-Norge). Prisen som gjelder for deg er altså avhengig av hvilket område du tilhører.

På Nord Pool er verdiene oppgitt i Euro, men du velger enkelt NOK i listen over tabellen/grafene. Videre deler du tallene du ser på 10. Dette fordi standard visning på Nord Pool er kroner per MWh time og ikke øre per kWh, slik vi er vant med i Norge. Du må i tillegg legge til moms i regnestykket, siden spotprisen du får på strømregningen vil inkludere dette. Unntaket er Nord-Norge, som har momsfritak (bestemt i 1969).

Du kan altså med noen tastetrykk følge prisutviklingen time for time og planlegge strømdagen din. Og som alt annet blir det lettere å følge med på prisene med litt trening! Historisk sett har trenden vært at strømmen er litt dyrere om morgenen (mellom klokken 07.00 og 09.00) og på ettermiddag/kveld (mellom klokken 17.00 og 20.00), men vi anbefaler likevel kundene våre å følge med selv.

HOLD OVERSIKT: Ved første øyekast vil Nord Pools tall og grafer gi liten mening for de fleste av oss, men vi anbefaler kundene våre å sette seg inn i prisutviklingen time for time.

Ser vi på den nordiske strømbørsens timespriser for fredag 2. juni, ser vi for eksempel at det skiller over 10,421 øre kWh på innkjøpsprisen til den billigste og dyreste timen – rundt 45,052 øre/kWh mellom klokken 04.00 og 05.00 om natten – mot 55,473 øre kWh mellom klokken 11.00 og 12.00 på dagtid.
Å følge med på timesprisene er kanskje ikke det mest spennende du gjør i løpet av en dag, men det kan lønne seg. Timespris åpner for at du kan bruke strømmen på en litt smartere måte.

NB! Husk at for et normalt forbruk vil det ikke være store endringer på fakturaen din selv om du går over til timespris.

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked