Skip links

Strømsjefens beste strømsparetips

Som daglig leder i Smart Energi handler mye av hverdagen om strøm for Hilde Bekkevard. Men privat er Hilde, som folk flest, påvirket av de høye strømprisene. For å redusere strømforbruket har Hilde og familien blant annet investert i jordvarme.

Hilde Bekkevard i Smart Energi er bosatt på gård i Halden. Med tre barn i aktiv alder kan det være utfordrende å planlegge strømforbruket, og Hilde forteller at familien bruker strøm når behovet er til stede.

– Strømprisens variasjon påvirker ikke nødvendigvis hvor ofte vaskemaskinen går hjemme hos oss, eller når vi bruker varmt vann, sier Hilde.

Likevel må Smart Energi-sjefen innom Nord Pool (kraftbørsen) hver dag for å sjekke strømprisen. Og når mye av hverdagen handler om strøm, er det kanskje ikke så rart.

NYTT I 2022: Hvordan nettleien blir til neste år og hvordan familien blir påvirket av endringene som kommer i 2022, er noe Hilde tenker en del på om dagen.

Større strømforbruk i år

Som folk flest har Hilde hatt høyere strømregning i år enn i fjor. Det er likevel flere faktorer som har hatt betydning. Familiens nye elbil trekker mer strøm i det daglige. På den andre siden har en tørr sensommer bidratt til at korntørka på gården har hatt mindre behov for strøm i år enn i fjor.

– Hva slags strømavtale anbefaler du?

– Jeg har spotprisavtale selv, og det har historisk sett vist seg at spotpris-avtaler lønner seg. Likevel kjenner jeg på en viss uro ved at strømprisen er svært varierende om dagen, sier Hilde og forklarer:

– Med så store prisvariasjoner vi har sett i år, er det fristende å vurdere fastprisavtale på strøm. Da sikrer man seg en mer forutsigbar strømregning, selv om avtalen koster litt mer i det lange løp.

 

Ny nettleiemodell vil påvirke strømforbruket

Hvordan nettleien blir til neste år og hvordan familien blir påvirket av endringene som kommer, er også noe Hilde tenker en del på om dagen. Regjeringen har bestemt at alle strømkunder i Norge får ny nettleie fra 1. januar 2022. Formålet er å få forbrukere til å bruke strøm smartere – for å spare penger og miljøet. Kundene vil da trolig spare penger på å flytte strømforbruket til natterstid, samt på å jevne ut forbruket slik at forbrukstopper unngås.

– Kanskje må vi i familien endre en del på strømvanene våre for å holde kostnadene nede likevel, påpeker Hilde.

INVESTERING: Det har blitt investert i jordvarme hjemme hos Hilde Bekkevard og familien. Det merkes på strømregningen. Bildet er tatt under renoveringen i 2014.

Det er ofte slik med klimatiltak – at det er i forbindelse med oppgradering at det er lønnsomt og bærekraftig å gjøre endringene.

Investerte i jordvarme

For syv år siden gjorde Hilde og ektemannen store endringer da de totalrenoverte hovedhuset på gården, og gravde etter jordvarme. Jordvarme er solenergi som er lagret i jorden og som er et godt alternativ for oppvarming av boliger med tilgang på store uteareal. Familiens jordvarme ble hentet fra en 700 meter lang plastslange som ble gravd ned på jordet.

Hilde forteller at jordvarme er en investering som gjør det mulig å spare om lag 60 prosent av boligens energiforbruk til oppvarming og varmt tappevann. I tillegg er jordvarme rimeligere i drift og langt mer miljøvennlig enn strøm.

I tillegg til å investere i jordvarme ble det isolert ekstra i tak og gulv i boligen. Resultatet er blitt et langt mer behagelig hjem å bo i.

– Jeg er oppvokst med at vi lukket av enkelte rom i huset for å redusere oppvarmingsbehovet. Derfor var komfort viktig for oss da vi først skulle gjøre endringene. Takket være grepene har vi nå alle rom i bruk – og huset er varmt når barna kommer hjem fra skolen.

 

Planlegger solceller

Hilde forteller at garasjetaket er neste prosjekt som står for tur. Taket er akkurat oppgradert, og planen videre er å installere solceller. Da kan familien produsere sin egen strøm – som blant annet kan benyttes til å lade elbilen.

– Solcellene vil gjøre gården enda mer energieffektiv. Dette ser vi frem til. Men for oss har det ikke vært noe poeng i å investere i solceller på et gammelt tak, sier Hilde og poengterer:

– Det er ofte slik med klimatiltak – at det er i forbindelse med oppgradering at det er lønnsomt og bærekraftig å gjøre endringene.

– Hva er dine beste strømsparetips?

– Det må være temaene vi har snakket om – god isolasjon i gulvet og gjerne også i taket, i tillegg til jordvarme. Grepene vi har gjort har ført til at boligen vår er blitt mye mer behagelig og lun, og behovet for å bruke strøm er langt mindre, avslutter Smart Energi-sjefen.

Tekst: Anja Ringnes Nilsen

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked