Skip links

– Nesten ingenting å spare på å droppe julelysene

Julelysene med LED-lys koster deg faktisk ikke mer enn noen få kroner i måneden! Så ikke dropp julelysene – de trekker nesten ikke strøm! Tradisjonelle adventsstaker trekker noe mer strøm, og vil koste deg om lag 30-40 kroner i måneden – med den siste tidens strømpriser. 

Høye strømpriser fører til at mange er bekymret for strømregningen i desember. Men det er ingen grunn til å droppe dine favoritt adventsstaker og julestjerner når blåtimen kommer. Dette koster deg nemlig svært lite på den månedlige strømregningen! 

JULEHYGGE: Lys hører desember med. For den økonomiske anbefaler Smart Energi å velge LED-lys, som trekker minst strøm.

Kostnad: Kun 3 kroner i måneden med LED-lys 

LED-lys er det aller rimeligste julelys-alternativet. Adventsstaker med LED-lys vil koste deg rundt 1-3 kroner i måneden å ha i bruk. Merk at dette er med den siste tidens strømpriser, som har vært uvanlig høye. Prisene er beregnet etter et «vanlig forbruk» gjennom døgnet, i én måned.  

Liker du å pynte med julebelysning utendørs? LED-pærer er rimeligst i bruk, og vil koste deg omtrent 10 kroner i måneden.   

Tradisjonelle 7-armede adventsstaker med eldre pærer trekker noe mer strøm, men prisen er fortsatt ikke avskrekkende – og vil koste om lag 30-40 kroner i måneden å ha i bruk.  

I Nord-Norge vil julebelysningen være enda rimeligere i drift. To lyslenker (LED), som hver har en effekt på 4W, vil koste om lag 6 kroner – selv når de er påslått døgnet rundt i hele desember. Nøyaktig hvor mye kostnaden blir, avhenger av strømprisene.  

SMART VALG: Adventsstaker med LED-lys er et smart valg, og koster kun 1-3 kroner i måneden å ha i bruk.

– Trenger ikke å droppe julelysene 

En undersøkelse YouGov har gjort for Danske Bank viser at hele 25 prosent av oss kommer til å spare på julebelysningen i år, sammenlignet med tidligere år. Dette som følge av de rekordhøye strømprisene som berører hele Europa. 

– Mange vil nok bli overrasket, men det er nesten ingenting å spare på å droppe julelysene – selv om de står på hele døgnet, sier kommunikasjonsrådgiver Anja Ringnes Nilsen i Smart Energi, og forklarer:  

– Dagens LED-pærer gjør at julebelysningen bare koster en brøkdel enn tidligere. Eksempelvis trekker en hundre meter lang lyslenke med 630 dioder kun 7,5 watt. Kostnaden for å ha på denne i hele desember, vil være på om lag ti kroner.  

Hører du med til gruppen som slår på storromma med store mengder belysning? 30 LED-lyslenker som er påslått i hele desember vil ha en prislapp på om lag 220 kroner.  

RIMELIGE LED-LYS: Anja Nilsen i Smart Energi sparer ikke på julebelysningen i desember. Julestjernen med LED-lys vil koste henne om lag 3 kroner å ha i bruk i hele desember.  

Oppvarming trekker mest strøm 

Nilsen håper at flere vil bli positivt overrasket over at kostnadene for julelys ikke er så store. Likevel har hun forståelse for at de høye strømprisene gjør at mange er bekymret.  

– Det kan være fint å merke seg at mer enn halvparten av strømmen i norske boliger brukes på oppvarming. For å spare strøm anbefaler vi derfor at du senker temperaturen i rom som ikke er i bruk, tar kortere dusjer og skrur noe ned på varmekablene på badet. Julelysene er det derimot lite å spare på, men husk å skru av lys når du ikke er hjemme for å sikre deg mot brann, avslutter Anja Ringnes Nilsen.  

BRUKER MEST: Tradisjonelle 7-armede adventsstaker med eldre pærer trekker noe mer strøm. Disse vil koste deg om lag 30-40 kroner å ha i bruk i hele desember – med dagens strømpriser. 

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked