Skip links

Rekkeviddeangst: – Bilen stoppet da vi trillet inn på hytta

Geir og familien har fått kjenne på rekkeviddeangst av verste sort, under en langtur til fjells med «Smartbilen». Likevel er ikke familien i tvil – de vil kjøre elektrisk!

Da Geir Bjelland Pedersen og familien vant «Smartbilen» for ett år, en 2021-modell Volkswagen ID3, sto jubelen i taket hos den hyggelige familien på fire.

Nå har familien kjørt «Smartbilen» i noen måneder, og kan fortelle at deres første møte med elbil har vært utelukkende positivt – med unntak av en nervepirrende langtur da de feilberegnet rekkevidden.

Men episoden var en dyrekjøpt erfaring om at rekkevidden som vises kan være relativ, forteller Geir og kona Silje.

SOLGTE FAMILIEBILEN: Silje og Geir er godt fornøyde med å kjøre elbil, og solgte familiebilen da de vant «Smartbilen» for ett år. Paret forteller at deres neste bil også blir av den elektriske varianten.

– Kjente hjertet i halsen

Familien var på vei til hyttetur i Aurdal med fullpakket bil. De stoppet for å lade underveis. Men med trøtte barn i baksetet og det faktum at det var sent på kveld, fristet det ikke å hurtiglade lengre enn nødvendig. Geir og Silje konkluderte med at 40 kilometer ekstra rekkevidde å gå på ville være nok til å ta seg opp til hytta. Der kunne de lade «Smartbilen» videre.

– Men så begynner stigningen opp til fjellet. Det er glatt og kaldt, og rekkevidden synker mer og mer. Kraften til bilen reduseres merkbart for hver kilometer, og det kommer opp skilpaddesymbol. Til slutt må jeg ha klampen i bånn for at bilen i det hele tatt skal gå framover, sier Geir, og erindrer:

– Hadde noen tatt pulsen på meg da.. Jeg kjente hjertet i halsen. Bilen, som var fullpakket med ski og utstyr, snirkler seg oppover bakkene. Turen ender med at vi triller inn på parkeringen til hytta – før den stopper helt.

Fremme på hytteparkeringen dukker det opp en ny utfordring – de har ikke strøm nok til å nå frem til laderen. Heldigvis løste det seg, takket være gode naboer og en «nødlader» dagen etter, men Geir og Silje er enige om at de aldri skal ta noen sjanser hva angår rekkevidde igjen.

– Ja det er definitivt viktig å beregne noen ekstra kilometer på langtur når du kjører elbil, sier Silje, og smiler av episoden i etterkant.

TRYGG LADING: Geir lader «Smartbilen» med hjemmeladeren Zaptec Go. Laderen har såkalt  Eco Mode-funksjon – og overvåker strømprisene.

Det er definitivt viktig å beregne noen ekstra kilometer på langtur når du kjører elbil.

«Smartbilen» som familiebil

Heldigvis har ikke fjellturen skremt det miljøbevisste paret. De er nemlig klare på at de ønsker seg elbil, nettopp fordi det føles bedre å kjøre miljøvennlig.

Familien solgte familiebilen, en hybrid, da de vant fri bruk av «Smartbilen» i ett år. Det er Silje som bruker bilen mest i det daglige – og Geir går fortsatt til jobben på Hvaler ungdomsskole.

– Gledet ikke du deg til å kjøre til jobb da?

– Jo, men jeg trenger turen gjennom skogen mer! Den gjør meg godt. Og to biler blir litt for råflott for oss, sier Geir. Kona tilføyer:

– Bilen blir mye brukt. Vi er bosatt på Skipstadsand på Hvaler, og her ute trenger man absolutt bil. Det er jo et stykke bare for å dra på butikken hvis man har glemt noe. Da føles det bra å kjøre «grønt». Vi synes i tillegg at bilholdet er bekymringsløst og støyfritt.

KLARE FOR TUR: For Geir og familien føles det riktig å kjøre «grønt». Her er Geir med datteren Louisa som også trives med elbil.

Lader rimelig med hjemmelader

Familien lader «Smartbilen» med hjemmeladeren Zaptec Go, levert av Smart Energi.

Zaptec Go kommer med såkalt Eco Mode-funksjon, som overvåker strømprisene og lader når prisene er på det laveste gjennom døgnet.

Geir forteller at ladingen går problemfritt, men innrømmer at han har til gode å sette seg inn i alle funksjonene til hjemmeladeren.

– Har dere fått høyere strømutgifter med elbil?

– Sett bort ifra generelle høye strømpriser denne vinteren, er det ikke særlig merkbart for oss at vi har elbil. Vi tenker at dette går opp i opp hvis vi trekker fra det vi ellers ville ha brukt på bensin. Og ved at vi solgte familiebilen, sparer vi en del penger på at vi vant bilen i ett år, slår Silje og Geir fast.

Les også: Følg med på strømprisene i Smart Energi-appen

Tekst og foto: Anja Ringnes Nilsen

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked