Skip links

Enova øker støtten til solceller etter vinterens strømpriser

Enova lanserer nå støtte til nye klimatiltak, og øker i tillegg støttebeløpene til husholdninger med solceller. Skaffer du deg solcelleanlegg nå kan du få hele 47.500 kroner i Enova-støtte.

Enova lanserer de nye tiltakene etter vinterens rekordhøye strømpriser i Norge.

De nye støttesatsene til solcelleanlegg finner du nederst i saken.

 

Høyere støttebeløp til solceller

Enova styrker blant annet solcellesatsingen ved å tilby opptil 47.500 kroner i støtte til husholdninger som starter opp med å produsere egen elektrisitet. Dette er en økning i støttesatsen på hele 21. 250 kroner.

Les også: Se om boligen din egner seg for solceller

Smarte styringssystem får inntil 10.000 kroner i støtte, og ifølge Enova er smart strømstyring det mest attraktive klimatiltaket for privatpersoner i Norge per nå.

– Vi øker maksstøttesatsen og hvor mye støtte du får per installert kilowatt (kW) for å stimulere til at flere tar i bruk og tester ut større solcelleanlegg i boligmarkedet, samtidig som vi lanserer støtte til smart strømstyring. Disse tiltakene er både hver for seg, og i kombinasjon, meget smarte klimavalg, sier administrerende direktør i Enova Nils Kristian Nakstad, i en pressemelding.

STOR PÅGANG: Stig Andresen i Smart Energi forteller at mange kunder har vist interesse for solceller det siste halvåret. Her under fjorårets boligmesse i Fredrikstad, da mange besøkende kom innom for å snakke om solceller.

– Dramatisk situasjon for mange

Enova-sjefen tror at mange har fått øynene opp for smart strømstyring og solceller etter vinterens prisrekorder på strøm. På det verste har timesprisen i Sør-Norge vært oppe i over åtte kroner kilowattimen, medregnet nettleie og avgifter.

– En sånn krise som det vi opplever nå er dramatisk for mange. Men det er klart at det vi opplever av debatt og oppmerksomhet nå, gjør at man ser på energikostnadene på en annen måte. Og det er bra, sier Nakstad til E24.

Les også: Enova: Øker støttebeløpene

Solceller på tak

ØKT STØTTE: Enova øker støttesatsene i 2022. Skaffer du deg et solcelleanlegg kan du få hele 47.500 kroner i Enova-støtte. Bildet er fra Fredrikstad.

Økt støtte fra Enova gjør solceller til en enda bedre investering.

Stor pågang på solceller

Stig Andresen, leder for salg og forretningsutvikling i Smart Energi, forteller at Enovas grep med de økte støttesatsene vil være svært gode nyheter for mange i 2022.

Andresen forteller at Smart Energi for øvrig har opplevd stor pågang fra kunder som ønsker tilbud på solceller det siste halve året.

– Ja, vi har mottatt mange henvendelser i høst og vinter, men vi opplever at mange lurer på når investeringen med solceller vil betale for seg. Økt støtte fra Enova gjør solceller til en enda bedre investering. I tillegg fører nok dette til at flere kunder som sitter på gjerdet nå faktisk velger å anskaffe et solcelleanlegg.

I tillegg til økte støttebeløp tjener også mange solcellekunder på å selge overskuddsstrøm de ikke får benyttet ut på strømnettet til en svært god pris for tiden.

Smart Energi anbefaler alle å besøke enova.no for en oversikt over alle klimatiltak som privatpersoner kan søke på.

Dette er de nye tiltakene som Enova lanserer støtte til:

Smart strømstyring:

Du får inntil 10.000 kroner i støtte når du skaffer deg smarte styringssystemer for hjem og fritidsboliger.

Solcelleanlegg:

Selve installasjonen av anlegget gir deg 7.500 kroner i støtte. Resten av støtten avhenger av hvor stor kapasitet anlegget har. Fra 1. februar får du 2.000 kroner per kWp installert effekt, opptil 20 kW. Tidligere var det 1.250 kroner opp til 15 kW. Dette betyr at de største solcelleanleggene nå kan få inntil 47 500 kroner i totalstøtte.

Smart varmtvannsbereder:

Du får inntil 5.000 kroner i støtte når du skaffer deg en varmtvannsbereder med styring. En smart varmtvannsbereder reduserer ikke energibruken, men passer på at oppvarmingen av vann skjer i perioder på døgnet med lavest strømpris.

Tiltaksbonus:

Vannbårent anlegg: Du kan få inntil 15.000 kroner i bonus når du installerer både væske-til-vann-varmepumpe, akkumulatortank og vannbåren varme. Totalt kan du få inntil 40 000,- kroner i tilskudd.

Kartleggingsstøtte til borettslag og boligsameier:

Et borettslag eller boligsameie kan få støtte til kartlegging som gir konkrete anbefalinger om tiltak som kommer klimaet til gode. Tiltak som kan kartlegges kan være for å redusere energibehov, effektbehov og klimagassutslipp (som for eksempel ombrukskartlegging) samt også muligheten for lokal energi produksjon (som for eksempel varmepumper eller solenergi). Ordningen blir søkbart i løpet av februar 2022.

 

(Kilde: Enova)

Foto: Enova/ Smart Energi

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked