Skip links

Smarte grep for å redusere strømregningen på hytta

Mange hytteeiere fortviler over at den statlige strømstøtten ikke omfatter hytter/fritidsboliger. Vi har samlet noen gode tips som hjelper deg med å redusere strømregningen – uten at det går utover hyttekosen.

Mange norske hytteeiere har hatt rekordhøye strømregninger i 2022, oppimot en firedobling. Norges Hytteforbund mener at landets 500 000 hytteeiere bør få strømstøtte på lik linje med privatboliger, og sendte i mars brev til Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om situasjonen.

Dersom de høye strømprisene for april fortsetter på kraftbørsen Nord Pool, må du som hytteeier i Sør-Norge forberede deg på en strømpris på hele 217 øre/kWh inkl. mva. På toppen av dette kommer nettleien og påslaget til din strømleverandør.
Til sammenligning var gjennomsnittsprisen på strøm 57 øre/kWh i april 2021.

Les også: Hus og hytte? Samle alle strømavtalene dine hos Smart Energi

Her er 5 gode tips:

1. Bruk strømmen når den er billigst

Den billigste strømmen er den du ikke bruker! Vær derfor smart når du bruker strøm – og ikke bruk mer enn du har behov for. Så lett, men likevel så vanskelig! Visste du at det generelt er lavere strømpris i helgene? Skal du for eksempel lade elbilen på hytta, gjør det i helgen (eller om natten med en trygg hjemmelader).

 

2. Bruk Smart Energi-appen aktivt – få oversikt over forbruket ditt

Som kunde hos Smart Energi kan du følge med på ditt eget forbruk via Smart Energi-appen. Du kan enkelt se strømforbruket ditt time for time på hytta, og sammenligne med periodene du ikke bruker hytta. I appen kan du også se morgendagens strømpriser – og planlegge strømforbruket ditt. Strømprisen svinger mye gjennom døgnet og prisen er ofte høyest i perioder når mange bruker strøm samtidig.

DYRT: Mange hytteeiere fortviler over at den statlige strømstøtten omfatter hytter/fritidsboliger. Mange norske hytteeiere har hatt rekordhøye strømregninger i 2022.

3. Bruk varmekildene dine smart

Kan du fyre mer med ved? Mesteparten av strømforbruket i Norge går til oppvarming – også om sommeren. Det er derfor penger å spare på å bruke vedovn som en av varmekildene på hytta. Du kan også senke innetemperaturen. For hver grad du senker innetemperaturen, sparer du om lag 5 prosent av det totale strømforbruket. Panelovner med nattsenking kan også stilles inn til å holde noe lavere temperatur gjennom natten. Hold også dører til rom som ikke er i bruk lukket. Vask også klær og kjør oppvaskmaskin i helgene – og dusj så kort som mulig.

 

4. Etterisoler hytta

Et termokamera er et smart verktøy som kan hjelpe deg med å finne ut hvor varme lekker ut i hytta, slik at du kan etterisolere. Ved å etterisolere får du høyere temperatur på vegger og vinduer slik at romtemperaturen generelt kan senkes, uten at det går på bekostning av komforten. Mange hytter er ofte dårlig isolert – dette kan også være tilfelle for nyere hytter som er bygget etter minimumskrav. Finn ut hva som gjelder for din hytte.

 

5. Sørg for å ha riktig strømavtale for ditt behov!

Vi anbefaler at du tar kontakt med kundesenteret vårt hvis du er usikker på din strømavtale på hytta. På våre nettsider kan du også lese mer om strømavtalene vi tilbyr. Kanskje Smart Strøm (spotpris med makspris) er et riktig valg for deg på hytta? Vi tilbyr også strøm til fastpris for deg som vil ha full kontroll på strømregningen – se våre nettsider for oppdaterte tilbud.

SMART: Kan du legge mer av strømforbruket på hytta til andre tidspunkter? I Smart Energi-appen kan du se morgendagens strømpriser – og planlegge når det lønner seg å sette på en vask. Ofte er det rimeligere strøm i helgene. 

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked