Skip links

Slutt på stikkontakt ved hjemmelading, men fortsatt ikke ulovlig å «nødlade»

Fra juli 2022 er det ikke lenger tillatt å installere jordet husholdningskontakt for lading av elbil. Men det vil fortsatt ikke være forbudt å “nødlade” fra stikkontakt dersom situasjonen skulle kreve det.

Bakgrunnen for endingene er at den forskriftsmessige standarden for elektriske lavspenningsinstallasjoner, NEK 400, har kommet i ny utgave. I 2022-utgaven strammes reglene for installasjon av stikkontakter og industrikontrakter inn, dersom formålet er elbillading.

Helt konkret består endringen i at det ikke lenger er tillatt å installere en jordet husholdningskontakt for bruk til daglig eller regelmessig elbillading i hjemmet.

Les også: NAF: Dette blir nytt

 

Gjelder nyinstallasjoner

Den nye standarden gjelder kun for nyinstallasjoner, og har ikke tilbakevirkende kraft. Dermed påvirkes ikke etablerte ladepunkter i hjemmet ditt. Endringen betyr heller ikke at det vil være forbud mot å «nødlade» via en eksisterende jordet hudholdningskontakt.

– Dersom du har tilgang på en jordet husholdningskontakt som følger kravene i tidligere NEK 400-standard, kan du fortsatt benytte denne til det vi kaller «nødlading» – for eksempel på hytta. Men vi vil absolutt anbefale installasjon av en trygg hjemmelader, sier Stig Andresen, leder for salg og forretningsutvikling i Smart Energi.

Endringene gjelder fra 1. juli, men gammel norm kan benyttes ut 2022.

5 gode grunner til å installere elbillader hjemme.

TRYGG LADING: Smart Energi samarbeider med Installatøren Gruppen om salg og installasjon av norske kvalitetsladere fra Zaptec.

Zaptec Go – en trygg og effektiv hjemmelader

På tide med en god hjemmelader? I tillegg til at lading hjemme er den mest økonomiske ladingen, er en trygg hjemmelader å anbefale som følge av brannsikkerheten.

Smart Energi formidler laderen Zaptec Go – en smart hjemmelader som automatisk tilpasser seg alle elbiler, strømstyrker og strømnett. Zaptec Go er full av teknologi og sikkerhetsfunksjoner, men er samtidig enkel å bruke.

Smart Energi-kunder får rentefri delbetaling og standard installasjon inkludert i prisen ved kjøp av elbilladere fra Zaptec.

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked