Skip links

10 strømsparetips for sommeren

Spare strøm i sommer? Joda, det er fullt mulig! Vi har samlet 10 gode tips til deg. Husk at alle monner drar – og at summen av flere tiltak gir resultater!

Her er våre 10 gode tips:

1. Finn ut hva som trekker mest strøm

Sett deg inn i hva som trekker mest strøm hjemme hos deg – og reduser forbruket der du kan. Husk at alle monner drar! Det som trekker mest strøm i et vanlig norsk hjem er oppvarming, elbillading, oppvarming av vann, komfyr, kjøleskap, fryser og tørketrommel. Kan du gjøre noen grep? For eksempel droppe tørketrommelen i sommer – og henge opp tøy til tørk utendørs?

 

2. Sjekk når strømmen er rimeligst (i Smart Energi-appen)

Har du spotprisavtale? Planlegg strømforbruket ditt dagen i forveien! I Smart Energi-appen kan du følge med på dagens og morgendagens priser. Smart Energi-appen henter prisene fra kraftbørsen Nord Pool. Morgendagens priser blir sluppet rundt klokken 13.
Slik gjør du: Smart Energi-appen: Klikk på Spotpriser – deretter klikk på Område (for eksempel Sørøst-Norge).

Merk at prisen er inkludert mva, uten påslag.

TIPS: Spar på energiforbruket der du kan i sommer – og få en hyggeligere strømregning. Kan du senke temperaturen på badet noe?

3. Senk temperaturen

Ved å senke innetemperaturen med 1 grad, sparer du om lag 5 prosent av oppvarmingskostnadene! Dette utgjør mye energi i løpet av et år. Vi bruker helt klart mindre energi på oppvarming om sommeren, men du kan likevel spare energi på å senke temperaturen – for eksempel på baderommet.

 

4. Ta kjappe dusjer

Når strømprisen er ekstra høy, er kortere dusjer å anbefale. En dusj med varighet på 5 minutter kontra 15 minutter utgjør mye energi!

 

5. Vask klær smart

Kan tøyet klare seg i én dag til uten en tur i vaskemaskinen? Joda, kanskje noen ganger! Prøv deg også frem på vasketemperatur – det er energi å spare på å vaske på lavere temperatur. Jeans kan for eksempel fint vaskes på 30 grader.
Husk også å kjøre fulle maskiner når du vasker tøy! En halvfull vaskemaskin bruker like mye energi som en full maskin.

 

6. Velg tepper på gulvene

Gulvtepper kan utgjøre en forskjell for lunheten i rommet og har en viss isolerende effekt. Gulvtepper kan dermed redusere energibehovet i forhold til oppvarming.

SMART: Når er strømmen rimeligst å forbruke? Strømprisene svinger kraftig, men i Smart Energi-appen kan du finne ut når på døgnet det lønner seg å bruke strøm. Strømprisen blir kjent rundt klokken 13 hver dag. 

7. Bytt ut lyspærer med sparepærer

Synger lyspærene på siste verset? Bytt dem ut med sparepærer! Du får like god lyseffekt, samtidig som pærene har mye mindre energibehov.

 

8. Sjekk ut tilskuddsordninger for strømsparing

Visste du at du kan få tilskudd fra Enova hvis du investerer i strømbesparende tiltak? Det kan blant annet dreie seg om installasjon av vannbåren varme, solceller på taket og luft til vann-varmepumpe. Finn ut om du kan få støtte fra Enova – og sjekk også ut om din kommune gir tilskudd til energibesparende tiltak.

Les også: Enova: Nye tilskuddsordninger

 

9. Skru helt av elektriske apparater

Skru helt av elektroniske apparater fremfor hvilemodus! Alt i standby-modus kan skrus helt av. Visste du at en TV i standby-modus trekker like mye strøm som når TV’en er i bruk?

 

10. Juster temperaturen i kjøleskapet

Når sjekket du temperaturen i kjøleskapet ditt sist? Et kjøleskap bør holde om lag 4 grader og fryseren rundt -18 grader. Hver ekstra grad påvirker energiforbruket med rundt 10 % for kjøleskapet og 6 % for fryseren. Husk også på å ikke plassere kjøleskap og fryser rett ved en varmekilde, da går mye energi tapt!

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked