Skip links

Se Olafs flotte solcelleanlegg!

Olaf Hartmann-Johnsen regner med at han og familien kommer til å spare rundt 8000,- på strømregningen hvert år, takket være solcelleanlegget som nå er i full drift på taket i Fredrikstad.

Hos Olaf Hartmann-Johnsen og familien går strømproduksjonen for fullt på taket – via solcellepanel levert av Smart Energi. Familien, som er bosatt på Kråkerøy i Fredrikstad, fikk anlegget montert i februar 2021. Siden har de produsert strøm til eget hjem. Ettersom strøm er ferskvare, går overskuddsstrømmen som familien ikke får benyttet ut på strømnettet– der strømmen blir solgt.

Forventer lavere strømregning

Solcelleanlegget til familien består av 7 x 8 meter med såkalte sorte premium-paneler. Panelet omgjør energien i sollyset til elektrisk energi, og anlegget har en kapasitet på 8,3kWp. Olaf følger med på familiens egen strømproduksjon via en app.

– Hvor mye sparer dere på å ha solceller?

– Det blir spennende å se om solcelleanlegget leverer som forventet. Den antatte kapasiteten er en produksjon på 8000 kWh pr år. Vi regner da med at anlegget vil spare oss for om lag 8000 kroner på strømregningen hvert år. Med vårt forbruk, kan vi spare én krone per kWh, forteller Olaf, og påpeker:

– At vi i tillegg produserer vår egen «grønne» og lokale strøm, er en bonus.

APP: Med en app kan Olaf enkelt følge med på hva som produseres av solstrøm, samt ha kontroll på hva som tidligere har blitt produsert.

Får Enova-støtte

Olaf understreker at solcelleanlegget er en investering som vil gi avkastning i form av lavere strømutgifter hvert år. Prislappen på anlegget var 120. 000 kroner da det sto nytt tidligere i år, men om lag 20. 000 kroner av dette får familien tilbake i Enova-støtte. Dette er en rettighetsbasert støtteordning for private husholdninger. Formålet med ordningen er å belønne privatpersoner som tar initiativ til energiforbedrende løsninger i egen bolig.

Les også: Se hvor mye du kan få i Enova-støtte

KONTROLL: Smart Energis Torbjørn Aasen sjekker produksjonsverdiene. Den gule boksen kalles en inverter, og det er via denne at solcellestrøm blir omgjort til vekselsstrøm hjemme hos familien Hartmann-Johnsen.

Flere ønsker å bygge med solcelleanlegg

Torbjørn Aasen i Smart Energi har jobbet med å levere anlegget til familien Hartmann-Johnsen. Torbjørn lar seg imponere over hvor energieffektiv boligen er blitt, og forteller at stadig flere kunder gjør som familien – og viser interesse for å anskaffe solcellepanel på boligens tak.

– Jeg tror vi kommer til å se mer solcellepanel i tiden som kommer. Moderne boliger oppføres ofte med flatt tak og i funkisstil, noe som også gir et godt grunnlag for å montere solcelleanlegg. Men selv har jeg skråtak og et ganske stort anlegg – og halverer strømregningen, forteller Torbjørn.

– Hvor stor betydning har det for strømproduksjonen at boligen er vendt mot øst, vest, sør eller nord?  

– Det har stor betydning. Her hos Olaf er det flatt tak og da vil solcellene bli vendt øst og vest. Dette betyr at boligen får utnyttet solenergien – i lange perioder av dagen.

– Hva når det er overskyet vær?

– Et solcelleanlegg svinger så klart noe i produksjonen og produserer mest strøm på vår sommer og høst. Men vi ser at solceller produserer ganske stabilt gjennom året, da antall soltimer er ganske stabilt fra år til år, forklarer Torbjørn.

Varigheten på solcellepanel er som et vanlig norsk tak – om lag 30 år.

Les også: Solceller passer for de fleste hjem

SELGER STRØM: Strøm er ferskvare, og overskuddsstrømmen som familien ikke får benyttet, selger de videre. Olaf følger med via en app.

Full kontroll via apper

Olaf Hartmann-Johnsen, som beskriver seg selv som over middels interessert i teknologi og smarte løsninger, håper på god energiavkastning gjennom våren og sommeren. Olaf planlegger også å ta enda et steg videre for å gjøre boligen på Kråkerøy mer energieffektiv – i form av oppvarming.

– Neste prosjekt her i huset kan bli solfanger. Det hadde vært spennende hvis vi kan bruke solfangere til oppvarming av rom og vann, og at vi kan være selvforsynt også på varme, avslutter han.

KORTREIST: Solcelleanlegget til familien Hartmann-Johnsen sto klart i februar i år. Den antatte kapasiteten er på 8000 kWh i året, og Olaf regner med at anlegget vil spare familien for om lag 8000 kroner på den årlige strømregningen. Sjekk utsikten over Fredrikstad!

Smart Energi er steget foran på grønn energi. Allerede i 2015 lanserte vi solceller for hus og hytter på Hvaler, som markerte startskuddet for en storstilt satsing på solceller for privatpersoner i Norge. I dag har Hvaler satt seg i en unik posisjon: Øyriket har nemlig den høyeste tettheten av solcelleanlegg i Norge!

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Meninger

  1. Flere ønsker strøm fra norsk vannkraft - Follo Energi
    Permalink

Kommentarer er stengt

Nettside av GP Marked