Skip links

Er du bevisst på strømforbruket når du bruker vaskemaskin og tørketrommel?

Når på dagen lønner det seg å sette på en vask? Og hvor mye strøm bruker en vaskemaskin per vask? Her er noen gode tips til hvordan du kan kutte i strømforbruket når du vasker tøy.

Sammenlignet med oppvarming av bolig og varmtvann er det ikke vaskemaskiner som står for det høyeste strømforbruket i de norske hjem. Vi nordmenn bruker mer strøm på lading av elbil og belysning i hjemmet, enn på klesvask.

Vaskemaskiner av nyere dato er mer energieffektive enn eldre modeller, men det kan i lengden være generelt mye energi å spare dersom du er bevisst på forbruksmønsteret når husholdningen tar i bruk vaskemaskin og tørketrommel.

Tips til hvordan du kan vaske tøy på en smart måte:

1: Velg riktig vaskeprogram

De fleste vaskemaskiner har et bredt utvalg av programmer og temperaturer. Riktignok er ikke alle programmene er like energieffektive. Fått en flekk på skjorta? Vask vekk flekken før plagget vaskes i maskin, og velg kortprogram eller et program som bruker mindre energi.

 

2: Fyll opp!

Jo mer du fyller opp maskinen, jo mer energi sparer du! Vaskemaskinen bruker like mye strøm, selv om den rommer mindre. Det er riktignok viktig å ikke overbelaste kapasiteten til vaskemaskinen din. Finn ut hvor stor kapasitet maskinen din har – og gjør det til en vane å fylle opp.

 

3: Finn ut når på dagen det er rimeligst å vaske klær

Det kan være mye å spare på å vaske tøy på et tidspunkt med lave strømpriser. I Smart Energi-appen kan du følge med på dagens og morgendagens strømpriser. Legg klesvasken til et tidspunkt når strømprisen er lav!

 

4: Kan klærne brukes flere ganger før de går i vasken?

Trenger klærne egentlig å vaskes, eller kan de brukes om igjen? I en travel hverdag er det lett å legge klærne i skittentøyskurven når vi rydder. Ved å bli mer bevisst på hvorvidt tøyet virkelig trenger en vask eller om buksen går å bruke en dag eller to til, kan familien spare mye energi på sikt.

 

5: Heng opp!

Ja da, tørketrommel gjør klærne tørre på et blunk, men ta deg tid til å henge opp klærne til tørk. Det tar faktisk ikke så lang tid å lufttørke klærne. Eller hva med å henge opp tøyet til tørk utendørs?

SMART KLESVASK: Vaskemaskinen står ikke for det meste av strømforbruket i de norske hjem. Likevel kan det være mye energi å spare hvis du er bevisst på bruken av den.

Hvor mye strøm bruker en vaskemaskin og tørketrommel?

Hvor mye strøm en vaskemaskin bruker per vask kommer an på maskinen. Nyere modeller er mer energieffektive enn eldre modeller.  Ifølge Enova krever en nyere vaskemaskin om lag 0,5 kWt på en 40-graders vask. En 60-graders vask krever omtrent 1 kWt.

Tørketrommelen bruker langt mer strøm enn vaskemaskinen og kan bruke så mye strøm som 1,5 til 3 kWt ved hver bruk.

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked