Skip links

– Vi håper at konseptet vårt kan spre seg

Nesodden ressurskafé er blant organisasjonene som mottar 10.000 kroner fra Smart Energi-fondet denne høsten. – Målet vårt er at de som kommer hit skal oppleve en pulserende møteplass hvor alle er alle velkomne, forteller leder Camilla Schaanning Larsen.

Nesodden ressurskafé holder åpent onsdager og søndager, og består blant annet av et hyggelig lite tun med kafé, gjenbruksbutikk, drivhus og bibliotek. Ingenting koster penger for de besøkende som er innom, og virksomheten drives fullt og helt på frivillig basis.

 

En viktig møteplass

Smart Energi er innom Nesodden ressurskafé på en onsdag. Det er da full aktivitet både i kafeen og i gjenbruksbutikken. De frivillige er også i full gang med organiseringen av matkasser fra Kirkens bymisjon skal deles ut til familier som trenger en håndstrekning.

Driften kom i gang i 2015, ved at syriske flyktninger ble invitert for å skaffe seg et nettverk i Norge. Siden har Nesodden ressurskafé utviklet seg til å bli en viktig møteplass for lokalmiljøet, forteller leder og gründer av konseptet, Camilla Schanning Larsen.

De frivillige fant ut at det var et stort behov for en møteplass for lavinntektsfamilier. Nesodden ressurskafé vokste frem ved at man skaffet seg et lokale og inngikk diverse avtaler, blant annet med Matsentralen i Oslo.

– Ideen bak er gjenbruk og å dele på godene, i tillegg til at vennskap knyttes her – på tvers av ulike kulturer og bakgrunn, forteller Larsen.

Les også: Smart Energi-fondet 2024: Vi tar imot nye søknader

KAFÉ: Abi Iz er blant de mange frivillige som bidrar i driften av Nesodden ressurskafé. Alt som serveres er gratis for de besøkende.

 

Basert på frivillighet

Hos Nesodden ressurskafé holdes driften i gang takket være 15 dedikerte frivillige, i tillegg til om lag 40 frivillige som trår til ved behov.

– Målet vårt er at de som kommer hit skal oppleve en vital og pulserende møteplass hvor alle er alle velkomne. Det føler vi at vi har lykkes med, sier Larsen, som selv jobber frivillig på Nesodden ressurskafé. Til daglig jobber hun som barnevernsterapeut.

– Ofte handler det om å ringe rundt og spørre. Jeg har blitt god på å spørre, både om midler til driften vår, og til å spørre frivillige om de kan hjelpe til, sier Larsen, som beskriver seg selv som «en handlingens kvinne».

For selv om aktivitetene er gratis for de besøkende, så ligger det mye arbeid bak driften av Nesodden ressurskafé. Blant annet til å skaffe mat, saft, kaffekopper og andre småting man trenger i det daglige, i tillegg til penger. For organisasjonen tilbyr også hjelp til lavinntektsfamilier som har behov for økonomisk akutthjelp.

– Langsiktige økonomiske forpliktelser er en utfordring for frivillige organisasjoner som oss, og det kan være utfordrende å finne penger. Men vi har alltid gått i pluss i regnskapet vårt. Det hender blant annet at vi får tildelt midler fra et dødsbo, eller at selskaper og privatpersoner gir oss midler og varer, sier Larsen, som påpeker at alt av penger brukes med fornuft i organisasjonen.

UTDELING:  Espen Jensen er i full gang med å levere ut dagens matkasser fra Kirkens bymisjon. Matkassene deles ut til familier som trenger en håndstrekning.

 

Vant 10.000 kroner fra Smart Energi

Nesodden ressurskafé er en av fire organisasjoner som er tildelt midler fra Smart Energi-fondet, høsten 2023. Pengene skal gå til en hyggelig tur til Rush Trampolinepark på nyåret, der om lag 40 familier skal inviteres med.

– Støtten fra Smart Energi betyr mye for både oss og for familiene vi hjelper. Disse familiene hadde ikke hatt økonomi til å dra på denne turen på egenhånd, forteller Larsen.

Les også: Smart Energi-fondet: Vinnerne er kåret

Støtten fra Smart Energi betyr mye for både oss og for familiene vi hjelper. Disse familiene hadde ikke hatt økonomi til å dra på denne turen på egenhånd.

Ønsker en lønnet medarbeider

Selv om mange frivillige gjør en stor innsats for å holde hjulene i gang på Nesodden ressurskafé hver uke, forteller Camilla Schanning Larsen at en lønnet medarbeider står høyt på ønskelisten.

– Vi kunne ha fått til enda mer med et årsverk, men vi er uansett stolte av alt vi får til her på Nesodden ressurskafé. Her hos oss kan man hente ut varer man selv har behov for, og samtidig hjelpe til der det trengs. En sunn delingsøkonomi er bra for å bekjempe fattigdom og samtidig positivt for miljøet. Vi håper at vi kan inspirere flere, og at konseptet vårt kan spre seg til andre deler av landet.

BIBLIOTEK: Nesodden ressurskafé består av et hyggelig lite tun med blant annet kafé, gjenbruksbutikk og bibliotek. Legg merke til regnbuen som dannes av bøkene i hyllen på biblioteket. – Et viktig symbol for oss, forteller leder og gründer Camilla Schaanning Larsen.

 

Smart Energi-fondet består av 10.000 kroner som deles ut til gode formål i Smart Energis nedslagsfelt Follo, Røyken, Fredrikstad og Kragerø. Smart Energi-fondet deles ut to ganger i året i alle områder.

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked