Skip links

Vant 10.000: – I et korps er alle medlemmer like viktige

Røyken Skoles Musikkorps mottok nylig 10.000 kroner fra Smart Energi-fondet. Pengene skal gå til nytt korpsutstyr, blant annet t-skjorter og nye notestativ. – Et inkluderende miljø der det er plass til alle er det beste med å ha tilhørighet i et korps, mener korpsleder Rita Sveen.

En trompet som leter etter den riktige tonen. En trombone som er i ferd med å få kontroll. Trommestikker som til slutt finner rytmen, etter noen instruksjoner. Mye latter og mye lyd.

Det er ingen tvil om hva som foregår i rommet vi er i ferd med å gå inn i: Her er det øvelse for korps.

Smart Energi er invitert til Hyggen skole for å bli med på en helt vanlig korpsøvelse. Øvelsen ledes av Geir Aage Sveen, og håpefulle aspiranter, 2. og 3. klassinger, følger spent med når Geir Aage forteller om C-durskalaen og hvilke toner som bor på linje etter hverandre.

Så spilles det litt, mens Geir Aage instruerer korpsmedlemmene om hva de skal jobbe med, én etter en. Korpset spiller seg igjennom en munter melodi og klapper for seg selv når de er ferdige.

Les også: Smart Energi-fondet 2024: Vi tar imot nye søknader

Røyken Skoles Musikkorps er vinner av Smart Energi-fondet i Røyken, og fikk nylig 10.000 kroner inn på konto. Pengene går inn i utstyrspotten for korpsutstyr, og i 2024 er det behov for både nye t-skjorter og flere notestativ. Her øver aspiranter på Hyggen skole.

ØVING: Røyken Skoles Musikkorps består av medlemmer fra flere skoler. Her er  aspiranter ved Hyggen skole i gang med øving, ledet av Geir Aage Sveen.

 

– Øvelsen varer ikke så lenge, en halvtimes tid, og vi blander litt teori og litt praksis. Vi er innom teknikk, notelære og egenøving i dag. Det er viktig at det første møtet med korps er gøy og motiverende for barna, forteller Geir Aage Sveen.

 

– Inkluderende miljø

Rita Sveen, som tilfeldigvis deler samme etternavn som Geir Aage, er korpsleder for Røyken skoles musikkorps. Korpsrekruttering er noe Rita brenner for, og hun har selv spilt i korps store deler av livet. Korpsinteressen fikk hun allerede som 10-åring. I dag spiller hun trombone i voksenkorps og storband. Der er det eldste korpsmedlemmet hele 80 år.

– Korpsmiljøet er fint og inkluderende. I et korps er det plass til alle aldersgrupper, og man kan drive med dette hele livet om man vil. I tillegg er alle korpsmedlemmer like viktige, ingen må sitte på benken i et korps, forteller hun.

 

Korpssamarbeid

Røyken Skoles Musikkorps er et korps med lange tradisjoner. Korpset ble stiftet i 1949 og fyller i år hele 75 år.

I 2024 består korpset av 23 korpsmedlemmer, hvorav 16 av medlemmene er aspiranter som startet opp høsten 2023. Øvingene er fordelt på flere skoler: Spikkestad, Midtbygda og Hyggen. Siden korpsmiljøet er relativt lite i Røyken, organiseres det gjennom året samøvinger med Frydenlund skolekorps. Samarbeidsprosjektet har fått navnet Crossing Borders.

– Sammen låter vi kjempebra. Fokuset er ikke på tradisjonell korpsmusikk, men på morsom musikk og nyere låter som barna synes det er gøy å spille. For eksempel «Grevling i taket», den slår an hos barna, smiler Rita.

TEORI: C-durskalaen må læres fra tidlig alder når man spiller i korps. – En vanlig øvelse består av både teknikk, notelære og litt egenøving, forteller Geir Aage Sveen.

Korpsmiljøet er fint og inkluderende. I et korps er det plass til alle aldersgrupper, og man kan drive med dette hele livet om man vil.

– Hva er de viktigste arrangementene for korpset deres gjennom året?

– Hovedarrangementet vårt er Tussilago-festivalen, der kommunens tilbud blir vist frem på en god måte hvert år. Andre viktige arrangementer for oss er 17. mai-arrangementer på skolene, og sommer- og høstkonserter. Det er fint å ha noe å jobbe med og se frem til når du spiller i korps, påpeker Rita.

 

– Smart Energi-fondet kommer godt med

Røyken Skoles Musikkorps er vinner av Smart Energi-fondet i Røyken, og fikk nylig 10.000 kroner inn på konto. Pengene går inn i utstyrspotten for korpsutstyr, og i 2024 er det behov for både nye t-skjorter og flere notestativ.

– Pengene fra Smart Energi-fondet kommer godt med for oss i 2024. Vi har i høst lykkes med å rekruttere en del nye medlemmer, og dette betyr behov for en del nytt utstyr. Vi setter stor pris på at Smart Energi støtter oss i dette arbeidet, sier Rita Sveen.

Les også: Nesodden ressurskafé vant 10.000 kroner

Smart Energi-fondet består av 10.000 kroner som deles ut til gode formål i Smart Energis nedslagsfelt Follo, Røyken, Fredrikstad og Kragerø. Smart Energi-fondet deles ut to ganger i året i alle områder.

Alle bilder deles med tillatelse fra Røyken Skoles Musikkorps.

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked