Skip links

– Vi må være forberedt på fortsatt svingende strømpriser

Norske husholdninger har generelt hatt høye strømutgifter i januar. Smart Energis ekspert tror imidlertid at strømprisene for resten av februar og mars vil bli lettere for lommeboka enn vinteren vi har lagt bak oss.

2024 startet med mye vær og vind flere steder i landet, samt lave temperaturer. Dette har ført til et generelt høyere strømforbruk for folk flest – og dermed høyere strømfakturaer for januar måned. Nå går vi imidlertid snart mot lysere tider, tror Smart Energis ekspert, Ola T. Ryen.

Les også: Kom i gang med Smart Energi-appen

 

Mildvær i sikte

Ryen er senior krafthandler i Smart Energis morselskap Yve, og jobber hver dag med å analysere markedsforholdene som påvirker strømprisene i Norge og Europa. Til tross for det nylige snøfallet i Sør-Norge, tror Ryen at vinterens kulde nå kan være over.

– Ja, ut ifra våre prognoser kan det se slik ut. Det er meldt om mildt vær fremover, til et godt stykke inn i mars, og normalt nedbørsnivå. Dette fører også til et mer normalt strømforbruk i de tusen hjem. Men selv om været er normalt, betyr ikke dette nødvendigvis at prisnivået er normalt. Vi har fortsatt høye strømpriser både i Norge og Europa, sammenlignet med årene før energikrisen.

– Hva kommer dette av?

– Det dreier seg blant annet om uro og krig i Europa med de påfølgende sanksjonene mot Russland. Vi får da manko på rimelig gass fra Russland, noe som påvirker prisene og tilbudet i hele Europa. I Tyskland har man også en annen situasjon som påvirker energiprisene, ved at kullkraftverk og kjernekraftverk legges ned av tyske myndigheter, av hensyn til miljøet. Tyskland har dermed et økende behov for å importere kraft enn man har hatt tidligere, forklarer Ryen.

 

Kan få en snittpris på 60 øre/kWh

Til tross for at strømprisene fortsatt ligger høyere enn normalen, tror eksperten at strømprisene for resten av februar og mars generelt vil bli lettere for lommeboka enn vinteren vi har lagt bak oss. Men i perioder vil prisene svinge.

– Har du noen spådommer for hvordan strømprisene vil se ut fremover?

– For resten av februar og mars har jeg tro på at vi vil få en gjennomsnittlig strømpris på rundt 60 øre/kWh (eksl. mva) i de sørligste prisområdene og rundt 40 øre/kWh (eksl. mva) i de nordligste. Vi følger både vær- og energisituasjonen i Europa tett, og slik forholdene ser ut nå ligger det an til å bli en normal forsyningssituasjon og mildere vær enn vi har hatt tidligere i vinter, sier Ryen, og påpeker:

– Likevel må vi være forberedt på fortsatt svingende strømpriser i perioder, også resten av vinteren.

Ola Ryen er kraftforvalter i Smart Energis morselskap, Yve og gir oss god info om strømpris.

RIMELIGERE: Smart Energis ekspert Ola T. Ryen tror at resten av februar og mars vil gi rimeligere strøm enn vi har hatt så langt vinteren 2024.

I første omgang tror jeg at regjeringen vil åpne for å videreføre dagens strømstøtteordning, jeg tipper til ut vinteren 2025.

Tror strømstøtten videreføres

Fra tidligere er det kjent at regjeringens strømstøtteordning er videreført til å vare ut 2024. Hva som skjer etter dette, blir spennende å følge med på, mener Ryen.

– Hva tror du skjer med strømstøtten videre?

– I første omgang tror jeg at regjeringen vil åpne for å videreføre dagens strømstøtteordning, jeg tipper til ut vinteren 2025. Etter dette har vi trolig kommet oss ned på et prisnivå som ligner mer på prisene vi var vant med før energikrisen slo ut, avslutter Ryen.

Les også: Strømbrudd? Dette bør du vite

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked