Skip links

Ny nettleie – når lønner det seg å bruke strøm?

Fra nyttår vil det bli ny nettleie for norske strømkunder. Med den nye nettleien vil du betale mindre dersom du jevner ut strømforbruket gjennom dagen. 

Nettleie er det du betaler for at strømmen din transporteres. Strømnettet er et spleiselag som alle strømkunder i Norge er med på. For deg som har nettleien på strømregningen, kan det være greit å vite at det ikke er vi i Smart Energi som drifter nettet, men din lokale  nettleverandør, for eksempel Elvia, Norgesnett eller Vestmar Nett.

Hvilken leverandør du har, avhenger av hvor i landet du er bosatt. Visste du at det er hele 124 ulike nettleverandører i Norge?

Les også: Hvorfor ny nettleie?

NYTT I 2022: Ny prismodell for nettleie er bestemt av Stortinget. Med den nye nettleien vil det lønne seg å jevne ut strømforbruket gjennom dagen.

Bedre utnyttelse av strømnettet

I januar innføres en ny prismodell for nettleie. Dette er bestemt av Stortinget. Formålet er at vi skal bruke strøm smartere, og utnytte strømnettet vi allerede har på en mer effektiv måte. Da kan vi spare penger og skåne miljøet – i forhold til omfattende utbygging av dagens strømnett.

Å utnytte det allerede utbygde strømnettet kan sammenlignes med veiutbygging: Fremfor å bygge ny firefelts motorvei for å ta unna noen få timer med rushtrafikk, belønnes du som bruker veien utenom de mest hektiske timene.

Enkelt forklart vil maks halve nettleien regnes ut ifra hvor mye strøm du har brukt (i kilowattimer), mens resten går på effektbehovet – altså hvor mye strøm husholdningen har forbrukt samtidig. Men hvordan man beregner effektbehovet, er opp til de ulike netteierne.

SEN STØVSUGING: Det vil lønne seg å legge mest mulig av strømforbruket til kvelds- og natterstid, samt i helgene, når den nye prismodellen for nettleie innføres. Kan du støvsuge om kvelden?

Billigst nettleie om natten 

For kunder hos blant annet Norgesnett og Elvia vil effektbehovet beregnes ut fra den høyest målte effekten. Det skal altså bli rimeligere nettleie av å dele opp strømforbruket ditt gjennom dagen – og for eksempel ikke lage middag, lade elbilen og vaske tøy samtidig.

Samtidig åpner den nye nettleiemodellen for å belønne deg som klarer å fordele strømforbruket ditt på flere av døgnets timer. Det vil derfor lønne seg å legge mest mulig strømforbruk til kvelds- og natterstid, samt i helgene.

Har du spørsmål om din nettleie? Vi anbefaler at du følger med på nettsidene til din nettleverandør.

Ny nettleiemodell – hold kostnadene nede:   

• Kartlegg strømforbruket ditt og legg strømforbruket ditt til de rimeligste tidspunktene.
• Nettleien blir rimeligst på kvelds- og natterstid (fra klokken 22.00 -06.00).
• Nettleien blir rimeligere i helgene. Husk at strømprisen også generelt er lavere i helgene.
• Elbil? Du kan lade trygt og brannsikkert om natten med en smart hjemmelader som er montert av en autorisert installatør.
• Unngå å bruke mye strøm samtidig, altså innenfor samme time i løpet av døgnet.

Les også: Reduser strømregningen med ti enkle grep 

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked