Skip links

Strømstøtteordningen forlenges

I forslaget til statsbudsjettet for 2024 foreslår regjeringen at strømstøtteordningen for husholdninger forlenges til å gjelde ut 2024. I forslaget åpnes det også for å prisjustere terskelverdien for støtte fra 70 til 73 øre/kWh. – Endringene vil bli lite merkbare for kundene, tror Stig Andresen i Smart Energi.

Nylig ble regjeringens forslag til statsbudsjett for 2024 lagt frem. I budsjettforslaget går det frem at regjeringen vil forlenge ordningen med strømstøtte til å gjelde ut 2024.

– Vi lever i en krevende økonomisk tid. For å bidra til forutsigbarhet hos husholdningene, foreslår vi å videreføre strømstønadsordningen som en time-for-time-løsning, med stønadsgrad på 90 prosent for hele året. Husholdningskunder av nærvarmeanlegg som baserer seg på strøm skal også få støtte, sier olje- og energiminister Terje Aasland (AP).

Les også: Ny strømstøtte fra 1. september

 

Øker terskelverdien for strømstøtte

Samtidig som strømstøtteordningen forlenges foreslår regjeringen å øke terskelverdien for strømstøtte. Dette betyr at regjeringen åpner for en prisjustering fra 70 øre/kWh til 73 øre/kWh fra 1. januar 2024. Staten vil betale 90 prosent av kraftprisen over dette nivået.

Strømstøtteberegningen vil fortsatt være basert på spotprisen time for time for prisområdet husholdningen tilhører.

Det anslås at staten vil utbetale om lag 9,75 milliarder kroner i strømstøtte for 2024. Til sammenligning ble det utbetalt hele 32,6 milliarder kroner i strømstøtte i 2022. Hovedårsaken til den store nedjusteringen i budsjettet skal være at strømprisene har gått betydelig ned i 2023.

– Vi har fått mer vann i magasinene, og fyllingsgraden er tilnærmet på normalt nivå i store deler av landet. Men strømprisene er fortsatt høye, særlig i Sør-Vest, og prisene kan i tillegg komme til å svinge en del fremover. Vi er fortsatt inne i en periode der utviklingen i energimarkedene rundt oss er mer usikker enn normalt. Derfor har regjeringen i flere omganger forlenget og forbedret strømstønadsordningen. Folk skal være trygge på at staten stiller opp, sier Aasland i en pressemelding.

Stig Andresen, leder for salg- og forretningsutvikling i Smart Energi.

GOD STØTTEORDNING: – Ved store svingninger i spotprisen er timesbasert strømstøtte til fordel for kunden, sammenlignet med den tidligere støttemodellen, sier Stig Andresen i Smart Energi.

 

Tror ikke kundene vil merke forskjell

Stig Andresen i Smart Energi tror ikke at prisjusteringen i strømstøtten fra 70 til 73 øre/kWh vil bli særlig merkbart for Smart Energis strømkunder.

– Det er i så fall ytterst marginalt. I det store og hele har vi en god timesbasert strømstøtteordning i Norge. Ved store svingninger i spotprisen er timesbasert strømstøtte til fordel for kunden, sammenlignet med den tidligere støttemodellen som tok utgangspunkt i gjennomsnittsprisen for hver måned, sier Andresen.

Dette er Statens strømstøtteordning:

Strømstøtteordningen omfatter husholdninger, fellesmålt strømforbruk i boligselskap, husholdninger tilknyttet gårds- og grendeverk, og personer som bor fast i fritidsbolig.

Kunder av nærvarmeanlegg som baserer seg på strøm omfattes også gjennom en egen søknadsbasert ordning for husholdninger. Hensikten er at det skal være gunstig å velge energieffektive oppvarmingsløsninger.

Strømstøtteordningen har endret seg fra å være basert på gjennomsnittlig spotpris gjennom måneden til å være basert på spotprisen time for time.

Gjennom ordningen får husholdningene støtte til et strømforbruk på inntil 5000 kilowattimer per måned, per målepunkt.

Ordningen administreres gjennom nettselskapene, og utbetalingen kommer som et automatisk fratrekk på fakturaen fra netteier.

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked