Skip links

Rekordbillig strøm: – Kundene tror at strømregningen må være feil

I september har strømprisene vært historisk lave. Flere kunder har henvendt seg til Smart Energi med spørsmål om hvorvidt den rekordlave strømregningen kan være riktig. Ekstremværet Hans var hovedårsaken til de rekordlave prisene.

September var en måned med historisk lave strømpriser i flere av landets prisområder. Både på Østlandet og Vestlandet hadde vi flere dager såkalte negative strømpriser. Dette betyr at timesprisene på strøm er lavere enn 0 øre/kWh. Strømprodusentene har dermed måttet selge kraft med tap enkelte timer.

Les også: Slik holder du strømkostnadene nede i høst

 

 – Aldri sett noe lignende

Stig Andresen i Smart Energi forteller at ekstremværet Hans var hovedårsaken til de negative strømprisene i september. Mye nedbør og vind i tillegg til overfylte vannmagasiner bidro til et kraftig prisfall i markedet. Faktisk har man aldri hatt en september med så lave priser.

– Nei, slike tendenser har vi ikke sett før. I september var den gjennomsnittlige spotprisen på 1,4 øre/kWh. Til sammenligning var den gjennomsnittlige spotprisen på 448 øre/kWh i september i fjor. Faktisk må vi tilbake til juli 2020 for å finne såpass lave strømpriser – lenge før strømkrisen.

– Hvordan har responsen fra kundene vært?

– Det er jo så klart positiv respons fra de fleste på at strømregningen er lav, men flere kunder har ikke trodd på at fakturaen deres kan være riktig. Vi har fått flere telefoner fra kunder som tror at strømregningen må være feil. De har dermed spurt oss om vi har registrert forbruket deres, noe vi har, smiler Andresen, og påpeker:

– Det er jo ganske utrolig at en kunde kan forbruke 1000 kWh – og kun betale 14 kroner for dette.

I september har strømprisene vært historisk lave. Flere kunder har henvendt seg til Smart Energi med spørsmål om hvorvidt den rekordlave strømregningen kan være riktig. Ekstremværet Hans var hovedårsaken til de rekordlave prisene.

PÅGANG: I september har strømprisene vært historisk lave. Det har ført til at Smart Energis medarbeidere på kundesenteret har opplevd pågang fra kunder med spørsmål om hvorvidt strømregningen deres stemmer.

 

Ikke høyere forbruk hos kundene, tross negative priser

Hos Smart Energi ser man ikke tendenser på at kundene har hatt høyere strømforbruk under periodene med negative strømpriser denne høsten, selv om dette i praksis betyr at man kan «tjene» på å bruke strøm.

Nei, det ser ikke ut som om kundene har brukt mer strøm enn hva som er normalt for årstiden. Vi tenker at det er positivt at folk flest fortsatt har et bevisst forhold til strømforbruket sitt. I tillegg vet vi at mange er bevisste på nettleien sin om dagen. Nettleien blir jo lavere dersom man ikke bruker så mye strøm samtidig, men heller jevner ut forbruket gjennom døgnet.

– Hva med prisene fremover? Blir det fortsatt rimelig strøm gjennom høsten og vinteren?

– Vi tror nok ikke at vi vil se så lave priser som vi har hatt i september på en stund. Med kaldere vær og mer behov for oppvarming vet vi at strømprisene kommer til å stige utover høsten og vinteren, men det er vanskelig å spå hvor mye. Selv om de lave prisene har blitt litt med inn i oktober, så må kundene belage seg på høyere priser i tiden som kommer. Heldigvis har vi en god timesbasert strømstøtteordning, som er til stor hjelp for husholdningene i perioder med høye strømpriser, sier Andresen.

Les også: NVE forventer dyrere strøm lenge

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked